De juridische kant.

Het is belangrijk dat we alle zaken die te maken hebben met onze kinderwens goed vastleggen. Niet alleen in ons eigen belang of het belang van ons kindje, maar ook in het belang van Melanie, haar kinderen en onze ouders. Daarom hadden we op dinsdag 6 augustus een afspraak met Nicoline Grijmans (advocaat gespecialiseerd in roze ouderschap).

Vanuit Sittard vertrekken we om 10:30 richting Haarlem. Volgens Google Maps is het 2 uur en 15 minuten rijden….een stevig ritje. Gelukkig vliegt de tijd voorbij als je met z’n 3-en in de auto zit. Na een korte plaspauze bij het tankstation, rijden we door en komen om 12:59 aan op plaats van bestemming. “Mooi op tijd”, zeggen we in koor. We staan voor een prachtig historisch oud pand.

‘Bij binnenkomst, eerste deur links’, waren de instructies. De deur zwaait open en Nicoline heet ons meteen van harte welkom. “Ik hoor een zuidelijke tongval, dat was vast een lange rit”, zegt ze lachend. We lopen het kantoor binnen en nemen plaats aan tafel. Na een korte voorstelronde begint Nicoline met (zoals zij het noemt) een kort hoorcollege over ouderschap en de wettelijke rollen die hierbij horen (zie de tekening hieronder).

Nicoline noemt het kindje in het midden, Thijs. Aangenaam! Thijs heeft 4 verschillende ‘ouderlijke rollen’ te verdelen. Melanie zal vanaf de geboorte automatisch het ouderschap en gezag krijgen. Gino zal (aangezien hij de biologische vader wordt) de overige 2 rollen invullen. Na de geboorte zullen de rollen van Melanie, door middel van een adoptieprocedure, aan Michel worden overgedragen. Wil je meer weten over regenboogouderschap? Download dan de folder die we van Nicole hebben meegekregen, op onze ‘tips & info’ pagina.

De draagmoederovereenkomst

De draagmoederovereenkomst is een document dat omschrijft wat onze intenties zijn en wat initieel de bedoeling is van onze constructie. Vooral in geval van ruzie of onduidelijkheid is het goed om vooraf alles vast te leggen. Nicoline zegt: “Je kunt het allemaal wel mondeling bespreken en ervanuit gaan dat je hetzelfde bedoeld, maar vaak worden dingen toch anders gezien. Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk te bespreken en vast te leggen.”

We krijgen alle drie een vragenlijst, die we gezamenlijk doorlopen. Dit geeft een richtlijn aan Nicoline, voor het opstellen van de uiteindelijke overeenkomst. Deze vragenlijst zal, samen met het eerder door ons opgestelde draagmoederplan, de basis vormen voor de overeenkomst. Via Skype zullen we eerst het concept bespreken, voordat we een handtekening zetten onder de definitieve versie. Ook adviseert (lees: verplicht) Nicoline ons, dat Melanie een eigen advocaat in de arm neemt, die ook haar belangen kan behartigen en de overeenkomst doorleest als neutrale partij.

Een half uur later dan gepland, lopen we met een rugzak vol informatie de deur uit. Tijdens een late lunch bespreken we onze meeting met Nicoline en maken ons klaar voor de terugrit.

Een gedachte over “De juridische kant.

Voeg uw reactie toe

  1. Mooie blog wederom,goed dat jullie,voor beide partijen en ons aanstaande neefje 💙of nichtje💝 alles zo goed mogelijk vastleggen en uitzoeken!!!! Alweer een stapje verder…… knuf lieverds….😘

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: